Skip to main content

Een firewall tegen huidproblemen

Huidproblemen zoals acne, psoriasis of een extreem droge huid kunnen ontstaan door een onevenwichtig huidmicrobioom. Wat is huidmicrobioom en hoe zorg je er dan voor dat dat weer in evenwicht komt of blijft zodat je een verlaagt risico hebt op huidproblemen? In dit blog leg ik het uit.

Wat is het huidmicrobioom?

Het huidmicrobioom bestaat uit ontelbare micro-organismen, zoals onder andere bacteriën, virussen, gisten en schimmels. Deze micro-organismen samen vormen onze bescherming voor het lichaam. Zoals een firewall dat doet voor je computer. Een firewall zorgt ervoor dat er zo min mogelijk virussen je pc binnen kunnen dringen.

Het moment dat het huidmicrobioom niet meer in balans is, is je huid niet zo beschermd als je graag zou willen, waardoor schadelijke bacteriën een kans krijgen om huidproblemen te laten ontstaan. Het is dus belangrijk dat ons huidmicrobioom in evenwicht is. Voor ik je uitleg hoe je daarvoor kunt zorgen, of hoe je het weer terug in balans brengt, leg ik eerst uit waardoor het huidmicrobioom uit evenwicht kan raken.

Waardoor kan ons huidmicrobioom uit evenwicht raken?

Het huidmicrobioom kan onder andere uit evenwicht raken door het gebruik van antibiotica, cosmetica, voeding en je levensstijl. We zijn opgegroeid in een maatschappij waarin we continu ‘schoon’ willen zijn en waar we de bacteriën vaak zien als onze vijand. Dagelijks douchen, minstens vijfmaal per dag handen wassen en het liefst tussendoor nog handgel gebruiken is in de tegenwoordige tijd ‘normaal’. Waar we onszelf minder bewust van zijn is dat we onze huid en dus onze handen ook letterlijk ‘kapot’ kunnen wassen. Door het veelvoudig reinigen van de huid met antibacteriële huidverzorging doden we alle bacteriën, zowel de ‘ziekmakende’ als de goede bacteriën. Hierdoor krijgen we een onevenwichtig huidmicrobioom.

Hoe kunnen we ons huidmicrobioom herstellen of in balans houden?

We houden ons huidmicrobioom in balans door onze micro-organismen in ere te houden en de gezonde bacteriën dus niet te doden. Een manier om een onevenwichtig huidmicrobioom te herstellen en in balans te houden is probiotica gebruiken. Door het gebruik van probiotica voegen we miljoenen gezonde bacteriën toe aan de huid, waardoor de ziekmakende bacteriën minder kans van overleven hebben. Simpelweg omdat er geen plaats is om te overleven voor deze ongezonde indringers.

Laat ik dit even iets duidelijker uitleggen. Een bacterie heeft ruimte en voeding nodig om te overleven. Als een bacterie weet dat er voor zijn nakomelingen geen kans is om te overleven gaat hij zichzelf niet delen (plant hij zichzelf niet voort). Als wij onze huid dus vol zetten met gezonde bacteriën (probiotica), is er geen ruimte meer en zal een ‘ziekmakende’ bacterie zich niet snel delen. Hierdoor blijft ons huidmicrobioom in balans waardoor de kans op huidproblemen, ontstekingen en ongezonde indringers enorm wordt verkleind.

Probiotica in huidverzorging

De afgelopen jaren hebben wij speciaal hiervoor verschillende producten ontwikkeld, op basis van probiotica. Om je te helpen je huidmicrobioom in balans te houden. Wil je daar meer over weten of weten welke dit zijn, neem dan een kijkje in onze webshop.

zZacht - NanoZz vernevelaar
NanoZz vernevelaar

Zuivere en pure nevel die je zZachtjes laat stralen

Bekijk nu

volg zZacht

op Instagram

Linda Tielemans
Ambachtsstraat 15
5391 BS Nuland

Email: info@zzacht.nl
KvK: 71709940
BTW: NL 8588.19.697.B.01

De levertijd van onze producten bedraagt 1 tot 3 werkdagen.

Bij besteding vanaf €75,- euro geen verzendkosten!

Schrijf in voor onze zZacht nieuwsbrief.